Sluiten

Categorieën

Filters
  Jelle Sijtsma - Maandag 15 Juli 2022

  Helmplicht scooter en snorfiets: dít verandert er

  De kogel is door de kerk! Vanaf 1 januari 2023 is iedere scootergebruiker verplicht een helm te dragen. Wat deze wet precies inhoudt? En wat hier allemaal bij komt kijken? Wij praten je graag bij en vertellen je alles over de helmplicht voor scooter.

  Wat zijn de regels nu?

  Of een helm niet al lang verplicht is voor scooterrijders? Ja en nee. Bij sommige scooters wel. Maar niet bij allemaal. Want goed om te weten: de term ‘scooter’ is een verzamelnaam voor motorfietsen, bromfietsen en snorfietsen. En niet voor iedere scooter gelden dezelfde regels.

  Het verschil zit hem in de kleur van het kenteken. Heb je een scooter met een gele plaat, dan ben je welkom op de rijbaan én mag je hier maximaal 45 kilometer rijden.

  Een scooter met een blauw nummerbord daarentegen, waaronder een snorfiets, heeft zich te houden aan een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.

  Dus, je raadt het al: waar je met een blauwe plaat op je bumper in de meeste steden gewoon rondtoert met een onbeschermd hoofd, heb je met een geel kenteken wél een helm nodig. Vanzelfsprekend gelden deze regels niet enkel voor de scooterrijders, ook passagiers zijn verplicht een helm te dragen.

  Helmplicht snorfiets: wat verandert er precies?

  De nieuwe wet brengt hier dus verandering in. Per 1 januari 2023 staat vast: geen enkele scooterrijder heeft het recht zonder helm door het verkeer te sjezen. Of je nu een blauw kenteken hebt of geel. En of je nu rondtoert op een bromfiets, motorfiets of snorfiets. Werkelijk iedereen moet eraan geloven. Doe je dat niet? Een bloot hoofd levert je een boete van 100 euro op.

  De snorfietsen blijven vanaf januari 2023 wél op het fietspad rijden. Voor nu staat ook vast dat de helm gedragen dient te worden op plekken waar de snorfiets op de rijbaan moet rijden. In Amsterdam en Utrecht is dit al het geval.

  Welk type helm is toegestaan?

  Hebben we dan alle veranderingen opgesomd en helder? Nee. Want ook aan het type helm dat je draagt kleven eisen. En ook dat is belangrijk om nog even bij stil te staan dus.    

  Waar je als motorfiets- of bromfietsgebruiker een speciale bromfiets- of motorfietshelm nodig hebt, mag een snorfietser zijn hoofd ook beschermen met een speed pedelec-helm. Wat dat is? Een helm die origineel bedoeld is voor een speed pedelec, een soort elektrische fiets die snelheden tot 45 kilometer per uur haalt. In vergelijking met een helm voor de motor- of bromfiets, is dit type lichter en beter ventilerend.

  Waarom wordt een helm verplicht?

  Misschien kijk je nu angstvallig naar je bankrekening en baal je van de nieuwe wet. Maar we kunnen je op het hart drukken: uiteindelijk ben je er alleen maar mee geholpen. Ieder jaar telt Nederland een fors aantal verkeersdoden en -gewonden door ongevallen met een scooter. En de verwachting is dan ook dat dit getal flink zal dalen. Bedenk je maar eens: je hoofd is het meest kwetsbare deel van je lichaam. Waarom zou je hem niet die bescherming bieden die het nodig heeft?

  Helmplicht: van 2022 naar 2023

  Zoals je misschien weet: het oorspronkelijke plan was de helmplicht in 2022 al in te voeren. Er was echter een probleem. Nederland had te weinig helmen beschikbaar voor het aantal scooterrijdende koppen. Het kabinet besloot daarom de scooterrijder wat meer voorbereidingstijd te geven. De ingangsdatum van de helmplicht scooter verschoof zich naar 1 januari 2023. Op de website van de Rijksoverheid lees je hier meer over.

  Scoor jouw helm bij Scootercentrum

  Genoeg tijd dus! Nu kun je er dus écht niet meer omheen. Het is de hoogste tijd om jouw scooterhelm aan te schaffen! Bij Scootercentrum bijvoorbeeld. Ons assortiment bestaat uit verschillende scooterhelmen:

  • Een jethelm. Deze heeft geen kinstuk en bescherming voor je gezicht. Dit type helm is voornamelijk geschikt voor korte ritjes en een lage maximale snelheid.
  • Een systeemhelm. Deze heeft een opklapbaar kinstuk. Dit is een populaire keuze bij brildragers. Je bril kan namelijk gewoon op je neus blijven zitten als je de helm opzet.
  • Een integraalhelm. Dit is een helm met een vast kinstuk. Dit type is voornamelijk een goede keuze als je graag hard rijdt en/of lange ritten maakt.
  • Een snorfietshelm. (beste keuze). Dit is een helm die speciaal goedgekeurd is voor de snorfiets of snorscooter. Deze helm is extra ligt en is zeer comfortabel.

   

  Advies nodig?

  Benieuwd welk type helm geschikt is in jouw situatie? De verschillende helmen in het echt bekijken en passen? Of wil je graag nóg meer weten over de helmplicht voor snorfiets? Je bent van harte welkom bij ons in de showroom. We voorzien je van waardevol advies en beantwoorden al je vragen. Maak hier een afspraak.

   

  News & updates

  Recente artikelen