Sluiten

Categorieën

Filters
  Menno Sijtsma - Donderdag 25 April 2018

  Euro 4 norm voor scooters, wat is er veranderd?

  Wat is Euro-4?
  Euro-4 is een emissiestandaard van de Europese Unie. In deze emissiestandaard is de maximale uitstoot vastgelegd die een (schakel)brommer en scooter mag produceren. Deze maximale uitstoot is aanzienlijk lager dan de vorige emissiestandaard, de Euro-3 en Euro-2.
  Hierdoor zijn Euro-4 scooters milieuvriendelijker, stiller én zuiniger.
  Doordat de fabrikanten nieuwe technieken hebben moeten toepassen om aan de Euro-4 emissiestandaard te kunnen voldoen, zijn de Euro-4 scooters helaas wel iets duurder geworden.

  Wat is er veranderd aan de scooters?
  In grote lijnen worden er nu twee verschillende systemen gebruikt, de electronisch gestuurde carburateur en de electronische injectie.
  De electronisch gestuurde carburateur werkt in basis hetzelfde als een normale carburateur. Een normale carburateur ontvangt brandstof en lucht, mengt deze met een door de fabriek vastgestelde verhouding en verplaatst dit mengsel naar de cilinder.
  De electronisch gestuurde carburateur heeft 1 of meer electronisch gestuurde luchtregelaars die een overdruk of onderdruk kunnen creëren. Hierdoor kan de carburateur het mengsel van brandstof en lucht meerdere malen per seconde aanpassen zodat deze meer optimaal is en de scooter vervolgens zuiniger en milieuvriendelijker zal rijden. Diverse sensoren meten de motortemperatuur, de stand van de gashendel, de motortoeren en soms ook de uitlaatgassen om zo de electronisch gestuurde luchtregelaars aan te sturen.
  De electronische injectie kan nog nauwkeuriger te werk gaan. Dit systeem werkt vaak met dezelfde sensoren als de electronisch gestuurde carburateur, maar in plaats van luchtregelaars stuurt dit systeem een injector aan die precies genoeg brandstof inspuit voor maximaal vermogen en minimaal verbruik en uitstoot.
  Het voordeel van dit systeem is een nog zuinigere, sterkere en milieuvriendelijkere scooter. Het nadeel van dit systeem is de prijs, door de gebruikte componenten is dit vaak iets duurder dan de electronisch gestuurde carburateur.
  Wil je meer weten over deze technieken of andere toegepaste technieken om aan de Euro-4 norm te voldoen? Laat het ons weten in de comments.

  Overgangsregeling
  De Europese Unie heeft besloten om via een overgangsregeling de restantvoorraad Euro-2 en Euro-3 4-takt modellen alsnog na 1 januari 2018 op de markt te kunnen zetten. Dit houdt in dat er nog een beperkte voorraad scooters nieuw verkocht mag worden in 2018 die niet aan de Euro-4 emissiestandaard voldoen.
  De Euro-2 en Euro-3 scooters die buiten deze overgangsregeling vallen, zijn in december 2017 op bedrijfsvoorraad tenaamgesteld en worden als nieuw verkocht met een tenaamstellingsdatum van december 2017, maar met volledige garantie ingaand op aankoopdatum. Deze scooters hebben wij in de OP=OP aanbieding met zeer interessante kortingen.

  Inruilen?
  Misschien heeft u al gehoord van de milieuzone voor scooters in Amsterdam. Vanaf 1 januari 2018 zijn 2- en 4-takt (schakel)brommers en scooters met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2011 verboden in bepaalde delen van Amsterdam.
  Omdat er in Amsterdam erg veel mensen gebruik maken van de scooter als vervoersmiddel, zijn er al veel ingeruild voor varianten met een nieuwer bouwjaar. Hierdoor staan de tweedehands prijzen erg onder druk van scooters ouder dan 1 januari 2011.
  Naar verwachting zullen deze prijzen alleen nog dalen. Indien u in de markt bent voor een nieuwe scooter, bent u bij ons altijd vrijblijvend welkom in onze showroom.
  Met een nieuwe milieuvriendelijke Euro-4 scooter bent u immers verzekerd van jarenlang rijplezier met minder brandstofverbruik, lagere onderhoudskosten en minder afschrijving.

  News & updates

  Recente artikelen