Sluiten

Categorieën

Filters
  Jelle Sijtsma - Maandag 23 Mei 2022

  De 5 tips bij aankoop van een elektrische scooter

  Wie niet te veel geld kwijt wilt zijn aan benzine of het onderhoud van een scooter, is geholpen met een elektrische scooter. De overstap van benzine naar elektrisch kan echter aanvoelen als een grote stap. Daarom is het verstandig om voor je er een koopt eerst goed onderzoek te doen naar de scooter die je op het oog hebt of om zelfs even een gratis testrit te maken. 

  Wie alles van (elektrische) scooters af weet is Jelle Sijtsma van Scootercentrum.com. Elke maandag geeft hij 5 tips over scooters, elektrische scooters en alles wat daarbij komt kijken. Lees je mee? 

   

  Tip 1: De actieradius van een elektrische scooter

  Het grootste verschil met een ‘ouderwetse’ scooter is dat je bij een elektrisch model niet hoeft te tanken. Om op een elektrische scooter te rijden hoef je deze alleen op te laden via het stopcontact. Gemakkelijk natuurlijk, maar tegelijkertijd ook risicovol. Want de accu van de scooter – die bepaalt hoe ver en lang jij maximaal op de elektrische scooter rondtoert - kan ook ineens leeg zijn terwijl je onderweg bent.   

  Benieuwd hoe groot de actieradius moet zijn om niet met een lege accu ergens te stranden? Scootercentrum heeft hier een handige rekensom voor.  

  Stel: je rijdt dagelijks 20 kilometer naar werk en ook weer 20 kilometer terug. Dat maakt dus 40 kilometer. Neem 50 procent van dat aantal kilometers en tel dat erbij op. Dit zijn de kilometers die je bijvoorbeeld aflegt voor de dagelijkse boodschappen of een ritje naar de sportvereniging. In dit geval heb je dus een actieradius van 60 kilometer nodig. 

  Natuurlijk is dit een globale inschatting en is het mogelijk dat voor jou een uitschieter naar boven of onder geldt. Maar deze rekensom geeft je wel de handvaten om een keuze te maken omtrent de accu van je nieuwe scooter.

   

  H2: Tip 2a: Het formaat van de elektrische scooter

  Als je een elektrische scooter online koopt, dan wil je er natuurlijk wel van zeker zijn dat je benen comfortabel kunnen rusten tijdens het rijden. Hoeveel beenruimte een scooter biedt, dat is van achter het computer- of smartphonescherm echter lastig in te schatten. Daarom heeft Scootercentrum voor bijna alle scootermodellen een videoreview beschikbaar waarin Jelle, die de 1 meter en 95 centimeter aantikt, op de scooter plaatsneemt.  

  Wil je toch liever een proefrit maken om de afmetingen zelf te ervaren? Dan kun je online een gratis proefrit-afspraak maken op een datum naar keuze. Klik hier om een proefrit afspraak te maken. 

  Klik hier om een proefrit afspraak te maken.

   

  Tip 2b: Het formaat van de wielen  

  Naast hoeveel beenruimte een scooter biedt, speelt het formaat van de wielen een rol bij het maken van de juiste keuze.  

  Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een scooter die makkelijk door de stad navigeert, dan is een kleiner formaat van de wielen prettig. Een klein formaat wiel maakt een scooter een stuk wendbaarder en in een drukke stad komt dat goed uit.  

  Wie langere afstanden gaat rijden met minder bochtenwerk dan in de stad, is juist geholpen met grotere wielen. Samengevat, is bij Scootercentrum.nl altijd het advies: ‘Hoe kleiner de wielen, hoe wendbaarder de scooter is. Hoe groter de wielen, hoe makkelijker de scooter rechtdoor gaat’.  

  Tip 3: Laadmogelijkheden 

  Bij een elektrische scooter komt geen brandstof kijken. Om ermee te kunnen rijden is alleen een opgeladen accu nodig. Het is goed om vooraf te checken of er een stopcontact beschikbaar is op plekken waar je vaak bent. De accu thuis opladen levert ongetwijfeld geen problemen op, maar ook is het fijn op je werk of bij de plaatselijke sportvereniging deze mogelijkheid te hebben. 

  Ben je van plan erg lange afstanden af te leggen of wil je de accu liever niet te vaak opladen? In ons assortiment vind je steeds meer ‘long-range’ elektrische scooters. In de long-range-modellen vind je 2 accu’s die ervoor zorgen dat je extra lang elektrisch rijplezier hebt. 

  Tip 4: Comfort 

  Naast eigenschappen als rijkwaliteit en de topsnelheid van de elektrische scooter, is het prettig om rekening te houden met opbergmogelijkheden. Handig is bijvoorbeeld om een buddyruimte te hebben waarin je jouw spullen kwijt kunt. In sommige elektrische scooters zit de accu verwerkt in de buddyseat. Dat neemt best wat ruimte in beslag en in dat geval blijft er dus weinig ruimte over voor je spullen. 

  Onze tip is daarom: bekijk altijd voordat je een scooter aanschaft hoe de buddyruimte onder het zitje qua ruimte is ingedeeld. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Meer opbergruimte of andere comfortverhogende accessoires nodig? Dan is een topkoffer op de scooter misschien iets voor jou. Dit is dé oplossing om meer accessoires mee te kunnen nemen.  

  Tip 5: Is er een gratis proefritmogelijkheid? Doe dat dan! 

  Koop nooit zomaar online een elektrische scooter. Dat klinkt misschien raar uit de mond van een webshop die elektrische scooters verkoopt, maar wij zeggen dat helaas met een reden. De kwaliteit en betrouwbaarheid van het aanbod op internet loopt nogal uiteen. Het is daarom verstandig altijd op onderzoek uit te gaan naar de verkopende partij.  

  Biedt de aanbieder de mogelijkheid om een gratis proefrit te maken? Doe dat dan! De proefrit kan namelijk doorslaggevend zijn in de zoektocht naar een geschikte scooter. Zo ervaar jij zelf of de scooter helemaal naar wens is. 

  Veel rijplezier! 

  News & updates

  Recente artikelen